up send share facebook twitter linkedin

Movies that Matter Festival

20 maart 2014 om 20:00

Movies that Matter Festival

Het Movies that Matter Festival in Den Haag is het internationale film- en debatfestival over recht en vrede in de Internationale Stad van Vrede en Recht. Hét Nederlandse festival van de geëngageerde film dat jaarlijks plaatsvindt als de dagen lengen en de zomertijd zijn intree weer doet.

Het festival biedt een podium aan toegankelijke, actuele filmproducties van bevlogen filmmakers. Films over mensenrechten en menselijke waardigheid die een venster bieden op de wereld. Uit het jaarlijks toenemende aantal geëngageerde films, vertoont het festival een selectie van recente producties die opvallen vanwege hun filmische kwaliteit, dringende inhoud en urgentie. In Filmhuis Den Haag en Theater aan het Spui wakkeren deze actuele documentaires en speelfilms van bevlogen filmmakers het debat over een rechtvaardige wereld en dillema's van onze tijd aan.

In 2014 vindt het festival plaats van donderdag 20 tot en met woensdag 26 maart.

Het festival wordt gekenmerkt door een uitgebreid verdiepingsprogramma met onder meer talkshows en debatten waarbij het publiek uitgebreid in gesprek kan gaan met (internationale) gasten als mensenrechtenactivisten, filmmakers, politici en journalisten.

Naast het reguliere film- en verdiepingsprogramma kent het festival een feestelijke openingsavond, een award ceremony op de slotavond, een educatieprogramma, speciale besloten vertoningen en aan het festival gerelateerde activiteiten als een foto-expositie, een toneelvoorstelling, muziekoptredens. Ook vertoont het festival in samenwerking met partners films op tv en internet. Diverse films uit het programma toeren de de rest van het jaar door het hele land. Het festival presenteert twee hoofdprogramma's: A Matter of ACT, het competitieprogramma van Amnesty International dat uit tien documentaires over bijzondere mensenrechtenactivisten bestaat en Camera Justitia, het competitieprogramma met films over recht en gerechtigheid: de Rule of Law, internationaal recht en juridische dilemma’s en dwalingen.

Daarnaast staan er jaarlijks wisselende uiteenlopende thema's op het programma, alsook twee 'the best of' programma's. Zo is er een selectie van de beste IDFA mensenrechtendocumentaries en opvallende human rights-speelfilms en documentaires die in het jaar ervoor in de bioscoop te zien waren.

DE VERDIEPING

Het Movies that Matter Festival onderscheidt zich door bij de meeste filmvertoningen uitgebreide verdiepingsprogramma's te presenteren. In debatten, Q&A-sessies, workshops, talkshows, seminars en masterclasses met gasten uit binnen- en buitenland kan het publiek met de festivalgasten in gesprek gaan. Ook bieden deze programma's het festivalpubliek informatie over bijvoorbeeld de achtergrond van de film en de keuzes die zijn gemaakt bij het maken ervan. De dwarsverbanden met onder andere theater, politiek, wetenschap en het bedrijfsleven leiden vaak tot verrassende discussies waarbij het publiek voorbij haar eigen grenzen kijkt.


Wat?
Movies that Matter Festival
Waar?
Filmhuis Den Haag
Wanneer?
20 maart 2014 om 20:00

Filmhuis Den Haag