up send share facebook twitter linkedin

Midden-Oosten Report: Lang Leve de Politieke Islam

26 maart 2014 om 20:30

Midden-Oosten Report: Lang Leve de Politieke Islam

De Balie presenteert het Midden-Oosten Report, een programmaserie met experts, politici en journalisten die ons helpen een gefundeerde mening te vormen over de politieke actualiteit in het Midden-Oosten. In het vierde programma bespreken we de rol van de politieke islam.

Politieke islam Na de Arabische Lente is de politieke islam aan een opmars begonnen. Het lijkt erop dat democratie in het Midden-Oosten niet mogelijk is als het grootste geloof in de regio wordt genegeerd. Maar in dit proces bestaat de kans dat vrijheden en rechten van minderheden sterk ingeperkt worden. Welke toekomst is er voor minderheden in het Midden-Oosten wanneer de politieke islam blijft groeien? Westerse landen weten hier niet mee om te gaan. De vraagt rijst of elke vorm van democratie in het Midden-Oosten moet worden toegejuicht of dat het alleen kan bestaan onder Westerse condities.

Toekomst Syrië De aanhoudende protesten in Turkije lijken te suggereren dat de vormen van politieke islam in Turkije en Indonesië niet perse een blauwdruk zijn voor de toekomst van de politieke islam in het Midden-Oosten, zoals vaak wordt gesuggereerd. Hoe zal de politieke islam zich in de regio ontwikkelen? En hoe ontwikkelt het zich in Syrië, waar de invloed van extremistische groeperingen steeds groter wordt?

Een programma met o.a. Bassam Tibi, een vooraanstaande Duitse politicoloog en cultuurfilosoof van Syrische afkomst en emeritus hoogleraar aan de Georg-August-Universität Göttingen. Hij ziet zichzelf als ‘verlichte moslim’ en staat bekend om zijn kritiek op het islamisme (politieke islam). Hij gaat dieper in op de rol van de islam in de politiek van het hedendaagse Midden-Oosten.

Over Het Midden-Oosten Report Er is niet één regio in de wereld waar zo veel op het spel staat als in het Midden-Oosten. Een bloedige burgeroorlog in Syrië die zich dreigt te ontwikkelen tot een regionaal sektarisch conflict. Een politieke impasse in Egypte. Moslim-extremisme dat steeds meer om zich heen grijpt. Gigantische vluchtelingenstromen. Een extreem verdeelde internationale gemeenschap die geen strategie lijkt te hebben hoe op al deze ontwikkelingen te reageren. Maar ook een onvermoeibare bevolking die keer op keer bewijst af te willen rekenen met een cultuur van nepotisme en dictatuur. Deze serie helpt ons met duiden.

Dit programma is Engelstalig


Wat?
Midden-Oosten Report: Lang Leve de Politieke Islam
Waar?
De Balie, Amsterdam
Wanneer?
26 maart 2014 om 20:30

De Balie, Amsterdam