up send share facebook twitter linkedin

Human Rights Café - Colombia

11 april 2014 om 18:45

Human Rights Café - Colombia

Padre Alberto Franco en Janis Orejuela Quinto uit Colombia komen op vrijdagavond 11 april 2014 spreken tijdens de 8e editie van het Human Rights Café, georganiseerd door PBI Nederland. Alberto en Janis delen met het publiek hun ervaringen met de impact van vrijhandelsverdragen op Afro-Colombiaanse en inheemse gemeenschappen. Zij vertellen over hun vreedzame strijd voor vrede en gerechtigheid in een land dat wordt geteisterd door geweld en mensenrechtenschendingen.

In 1997 vond Operación Genesis plaats. Deze operatie werd door het Colombiaanse leger en paramilitairen aangekondigd als offensief tegen guerrillabeweging FARC, maar mondde uit in een terreurcampagne waarin het onderscheid tussen civiele en militaire doelen vertroebelde. Vooral Afro-Colombianen, uit onder andere Cacarica, hadden het zwaar te verduren. Meer dan 4000 mensen werden van hun land verdreven, anderen werden vermoord.

De Afro-Colombiaanse Janis uit Cacarica sloeg op zesjarige leeftijd op de vlucht vanwege Operación Genesis. Hij leefde drie jaar onder zeer zware omstandigheden in kampen. Nu zet hij zich als jonge leider in voor de rechten van haar gemeenschap. Padre Alberto werkt bij de Comisión Intereclesial de Justicia y Paz (CIJP), die slachtoffers van Operación Genesis ondersteunt. Dit werk maakt ook hem doelwit van talloze aanvallen.

Clara Kooreman, oud-vrijwilliger van PBI Colombia, werkte in het veld met Janis en Alberto. Sinds 1994 beschermt PBI bedreigde mensenrechtenverdedigers en vredesgemeenschappen in Colombia. Clara legt uit hoe PBI via fysieke aanwezigheid in Colombia en ondersteuning vanuit Nederland veiligheid biedt aan mensen zoals Janis en Alberto. Bovendien zal zij het verhaal van Janis en Alberto in de context van het Colombiaanse interne gewapende conflict plaatsen.

Tijdens de achtste editie van het Human Rights Café wil PBI een breed publiek informeren over de gevolgen die vrijhandelsverdragen kunnen hebben voor gemeenschappen in Colombia. Dit doen wij door Operación Genesis te belichten aan de hand van filmmateriaal en presentaties. Vervolgens kunnen de bezoekers hierover in gesprek gaan met de sprekers en met elkaar.

Twitter nu al je vragen via #humanrightscafe.

Datum & tijd: Vrijdag 11 april 2014, 18:45 – 22:00 uur Locatie: De Kargadoor, Oudegracht 36, Utrecht Entree: €5,- inclusief hapjes en drankjes Bij voorkeur aanmelden via: pbi.communicatie@gmail.com Website: www.peacebrigades.nl


Wat?
Human Rights Café - Colombia
Waar?
Kargadoor, Oude gracht 36, Utrecht
Wanneer?
11 april 2014 om 18:45

Kargadoor, Oude gracht 36, Utrecht