up send share facebook twitter linkedin

Amsterdam: Israel-Palestina Lezing: Sholom Sand

16 oktober 2014 om 20:00

Amsterdam: Israel-Palestina Lezing: Sholom Sand

'Ik ontken dat het Joodse volk bestaat. Het jodendom natuurlijk wel. De staat Israël ook, evenals het Israëlische volk. Alleen het Joodse volk bestaat niet. Tweeduizend jaar geleden niet, en nu nog steeds niet.'

Te gast is Shlomo Sand, hoogleraar geschiedenis aan de universiteit van Tel Aviv. Speciaal voor deze avond overgekomen, op uitnodiging van de Leonard Woltjer Stichting, in samenwerking met De Nieuwe Liefde en Een Ander Joods Geluid, voor de lezing: Israël-Palestina, mythen en werkelijkheid. Is vrede nog mogelijk?

Sands omstreden boek The Invention of the Jewish People (2008) voerde maandenlang de bestsellerlijst in Israël aan. Ook de boeken die daarna verschenen, The Invention of the Land of Israël (2012) en How I Ceased to Be a Jew (2013), maakten veel los.

In zijn werk betoogt Sand dat het Joodse volk een negentiende-eeuwse uitvinding is van Duitse zionisten en niet de 4000 jaar oude stam waar de Bijbel over vertelt. Ook de uittocht uit Egypte en de uitdrijving en ballingschap door de Romeinen, hebben volgens Sand nooit plaatsgevonden. Deze etnisch-historische mythes, zoals hij ze noemt, hebben wel bijgedragen aan de rechtvaardiging voor de oprichting en het behoud van de staat Israël.

Sands ideëen zorgen – uiteraard in het Midden-Oosten, maar ook wereldwijd – voor veel controverse. Want welke gevolgen hebben zijn bevindingen voor de religieuze en historische claims van het huidige Israël? Op welke manier rechtvaardigen de ‘zionistische uitvindingen’ van de negentiende eeuw hedendaagse politieke constructies? En hoe staan de mythes een rechtvaardige vredesregeling met Palestina in de weg?

programma

Op deze avond zal Sand de politieke en ideologische factoren achter het ontstaan van Israël en Palestina verder uitleggen en zijn visie geven op de toekomst van deze twee naties.

Na zijn voordracht volgt commentaar van politicologen Andras Krahl (Een Ander Joods Geluid) en Fadi Hirzalla (Leonard Wolterjer Stichting) en bijbelwetenschapper Alex van Heusden (De Nieuwe Liefde) en is er ruimte voor vragen uit het publiek. De avond wordt gepresenteerd door oudtestamenticus Janneke Stegeman. duur: 2 uur met pauze | Engelstalig programma | gestreamd via DNL-TV

Meer informatie


Wat?
Amsterdam: Israel-Palestina Lezing: Sholom Sand
Waar?
De Nieuwe Liefde Da Costakade 102
Wanneer?
16 oktober 2014 om 20:00

De Nieuwe Liefde Da Costakade 102