up send share facebook twitter linkedin

A'dam: Humen Rights Weekend: Abounaddara Shorts

30 januari 2015 om 17:30

A'dam: Humen Rights Weekend: Abounaddara Shorts

In Syrië woedt al bijna vier jaar lang een burgeroorlog, terwijl de wereld de andere kant opkijkt. Marcel Kurpershoek (senior fellow in Arabische poëzie en cultuur aan de New York University Abu Dhabi en voormalig speciaal gezant voor Syrië) en Sarah Leah Whitson, hoofd van de afdeling Midden-Oosten en Noord-Afrika van Human Rights Watch, spreken over de grootste uitdagingen in Syrië op dit moment. Met aansluitend de screening van Abounaddara Collective Shorts.

ABOUNADDARA COLLECTIVE SHORTS: "Syria: Bullets and Countershots - A Selection of Short Films by the Abounaddara Collective"

Abounaddara is een collectief van filmmakers dat een alternatief beeld van de Syrische samenleving wil laten zien. Het collectief werd in 2010 opgericht om een tegengeluid te bieden aan de westerse berichtgeving over Syrië. Sinds april 2011 publiceert het collectief één short film per week, waarbij de filmmakers gebruik maken van een zeer bijzondere cinematografische methode: “emergencies cinema.” De leden van Abounaddara werken onder de belemmerende omstandigheden van het Syrische conflict: nauwelijks toegang tot filmlocaties, dilemma’s rondom de veiligheid van diegenen die gefilmd worden; zelfs de toegang tot internet is vaak heel beperkt. Deze aangrijpende, vaak heftige films tonen de andere kant van het gewapende conflict, de verhalen achter de headlines.

Human Rights Watch zal een selectie van korte films uit de Abounaddara Collective vertonen. De filmselectie focust op drie thema’s: Citizen journalists en de media, rechten van vrouwen en kinderen, en gewapende groeperingen. Charif Kiwan, woordvoerder van de Abounaddara Collective, zal samen met Ole Solvang, senior emergencies researcher bij Human Rights Watch, en Anna Neistat, senior director voor onderzoek bij Amnesty International, deze films in de context van Syrië en het concept van "emergencies cinema" plaatsen.

Moderator: Andrea Holley, Deputy Director Human Rights Watch Film Festival.

Meer info


Wat?
A'dam: Humen Rights Weekend: Abounaddara Shorts
Waar?
De Balie Kleine Gartmanplantsoen 10, 1017 RR Amsterdam
Wanneer?
30 januari 2015 om 17:30

De Balie Kleine Gartmanplantsoen 10, 1017 RR Amsterdam