up send share facebook twitter linkedin

Utrecht: Difret - Movies that Matter on Tour

6 april 2015 om 19:00

Utrecht: Difret - Movies that Matter on Tour

Op maandag 6 april om 19.00 uur presenteren we samen met Movies That Matter de indrukwekkende film Difret. Op weg van school naar huis wordt de veertienjarige Ethiopische Hirut ontvoerd door een bende landarbeiders.Een van hen wil haar tot zijn bruid maken en sluit haar op. Dapper als ze is, ontsnapt Hirut en schiet haar belager neer. Prachtig, op een waargebeurd verhaal gebaseerde speelfilm over de gespannen verhouding tussen traditie en het moderne rechtssysteem in hedendaags Ethiopië.

Na afloop van de film volgt er een nagesprek.

Maandag 6 april Prijs: € 8,50 Aanvang: 19.00 uur

Bruidontvoering is in Ethiopië een geaccepteerd en veelvoorkomend gebruik. Wanneer een vader het huwelijksverzoek van een mogelijke schoonzoon afwijst, is het volgens de traditie geoorloofd om een bruid te schaken. De jonge Hirut voelt er echter niets voor om in een gedwongen huwelijk te stappen en dus schiet ze haar kidnapper dood. Als ze wordt opgepakt hangt haar de doodstraf boven het hoofd.

Mensenrechtenadvocaat Meaza Ashefani schiet Hirut te hulp, maar stuit op veel verzet vanuit de patriarchale plattelandsgemeenschap. Volgens hun lokale wetten was de ontvoering geen overtreding en moet Hirut worden berecht als moordenares. De lokale autoriteiten geloven bovendien niet dat Hirut minderjarig is en bemoeilijken het rechtsproces waar ze kunnen. Uiteindelijk weet Ashefani toch een rechtszaak af te dwingen.

Voor data, tijden en locaties in andere steden, bekijk de site van Movies that Matter.


Wat?
Utrecht: Difret - Movies that Matter on Tour
Waar?
Louis Hartloper Complex, Tolsteegbrug 1 Utrecht
Wanneer?
6 april 2015 om 19:00

Louis Hartloper Complex, Tolsteegbrug 1 Utrecht