up send share facebook twitter linkedin

Amsterdam: Conflictmineralen - de wereld achter je mobieltje

16 april 2015 om 19:30

Amsterdam: Conflictmineralen - de wereld achter je mobieltje

Tin, coltan en goud hebben we dagelijks in handen. Ze zitten in computers, mobiele telefoons, en andere gebruiksvoorwerpen. Deze grondstoffen komen voor een belangrijk deel uit landen die gebukt gaan onder geweld en oorlog. In plaats van welvaart voor de lokale bevolking leiden de mineralen tot geweld en uitbuiting.

Conflictvrije elektronica: snel realiteit of blijven ze een illusie? Hoe kunnen we ervoor zorgen dat de lokale bevolking profiteert van de deze bodemschatten? Deze en andere vragen staan centraal tijdens de bijeenkomst op 16 april in de Balie in Amsterdam.

  • Een presentatie door fotograaf Kadir van Lohuizen. Aan de hand van de beelden die hij tijdens zijn vele reizen maakte vertelt hij over de situatie in de tinmijnen in Congo, illegale goudmijnen in Peru en de diamantindustrie.

  • Dirk-Jan Koch, speciaal gezant Natuurlijke Hulpbronnen van het ministerie van Buitenlandse Zaken, over de zoektocht naar 'goed goud'. Welke initiatieven zijn er en tegen welke problemen lopen we aan?

    • Judith Sargentini, EuroparlementariĆ«r voor GroenLinks, over de rol van de politiek. Kunnen we via wetgeving voorkomen dat we met onze dagelijkse gebruiksvoorwerpen indirect conflicten financieren?
  • Paneldiscussie en ruimte voor vragen uit het publiek onder leiding van Natasja van den Berg.


Wat?
Amsterdam: Conflictmineralen - de wereld achter je mobieltje
Waar?
De Balie Kleine Gartmanplantsoen 10, 1017 RR Amsterdam
Wanneer?
16 april 2015 om 19:30

De Balie Kleine Gartmanplantsoen 10, 1017 RR Amsterdam