up send share facebook twitter linkedin

Amsterdam: Project Europa #1: Fort Europa

3 september 2015 om 20:00

Amsterdam: Project Europa #1: Fort Europa

Vorig jaar wisten ruim 200.000 bootvluchtelingen Europa te bereiken over de Middellandse Zee. 3000 mensen overleden tijdens de overtocht. In het eerste kwartaal van 2015 overleden al ruim 30 keer zoveel vluchtelingen als het jaar ervoor in die periode. De EU bevindt zich in een spagaat; lidstaten roepen om gezamenlijke oplossingen, maar willen zelf niet de eerste stap zetten.

Wie heeft de regie in Europa? En is Europa in zijn geheel verantwoordelijk of is het een zaak van de individuele lidstaten? In De Balie werpt Roland Duong (o.a. De Slag om Europa, De Slag om Nederland) in gesprek met Europarlementariërs, migratie-experts en militairen een blik achter Europese politieke schermen. Volgens de Europese Commissie moeten lidstaten gezamenlijk de bootvluchtelingen opnemen. Maar dat heeft implicaties. Hoe houden we bijvoorbeeld het niveau van onze verzorgingsstaat overeind als het aantal vluchtelingen blijft toenemen? En hoe effectief en wenselijk is versterkte grenscontrole eigenlijk?

Met o.a. • Luitenant-Generaal en Commandant Koninklijke Marechaussee Hans Leijtens. Nederland levert een belangrijke bijdrage aan Frontex, het Europese agentschap dat de Europese grenzen bewaakt. • Europarlementariër voor GroenLinks Judith Sargentini. • Rob Rozenburg, hij is werkzaam bij de Europese Commissie met als expertise de Europese grenzen. • Henk van Houtum: politiek geograaf Nijmegen Centre for Border Research • Malik Azmani: lid van de Tweede Kamer namens de VVD; woordvoerder Immigratie & Asiel. De toegang is gratis, wel is aanmelden verplicht. Meld je aan via de 'Koop Tickets'-knop.

Project Europa: In 2016 wordt Nederland voorzitter van de Europese Unie. In een vierdelige reeks onderzoeken De Balie en Appelbaum in samenwerking met De Groene Fractie in het Europees Parlement de belangrijkste thema’s die op dit moment spelen. Met op 11 oktober Als één blok achter TTIP, op 2 november Een vuist tegen Poetin? en op 22 december Gidsland Nederland.


Wat?
Amsterdam: Project Europa #1: Fort Europa
Waar?
De Balie, Amsterdam
Wanneer?
3 september 2015 om 20:00

De Balie, Amsterdam