up send share facebook twitter linkedin

Amsterdam: Project Europa #2: Als één blok achter TTIP

11 oktober 2015 om 20:00

Amsterdam: Project Europa #2: Als één blok achter TTIP

Project Europa #2: Als één blok achter TTIP i.s.m. De Groene Fractie in het Europees Parlement

Wil je op de hoogte blijven van het nieuws omtrent dit programma? Klik hier voor ons Facebook event en RSVP.

In de berichtgeving rondom TTIP, het aangekondigde vrijhandelsverdrag tussen de VS en de EU, worden de pijlen vooral gericht op de beruchte Amerikaanse chloorkip. Maar de implicaties van TTIP kunnen veel fundamenteler zijn. Raakt het handelsverdrag bijvoorbeeld aan de bevoegdheden van overheden om de markt te kunnen reguleren? De angst is dat nieuwe wetgeving mede door het bedrijfsleven zelf wordt getoetst op belemmeringen voor de handel.

Voorstanders zien TTIP als een economische NAVO: door de VS via TTIP aan Europa te verbinden worden de Europese handelsbelangen óók die van Washington. Maar wat zijn de gevolgen van TTIP voor ons? Wie krijgt het straks voor het zeggen in de nieuwe interne markt van de VS en de EU? Het bedrijfsleven of democratisch gekozen overheden? Is een economische NAVO goed voor de B.V. Nederland of niet?

In De Balie onderzoekt presentator Roland Duong (o.a. De Slag om Europa, De Slag om Nederland) de implicaties van TTIP. Wat hebben we in Nederland liever: een chloorkip in de keuken of een Rus in de achtertuin? En is het geopolitieke argument wel valide? Wat betekent TTIP voor onze Europese, nationale en lokale bevoegdheden en ons handelsbeleid? In een gesprek met Europarlementariërs, economen en andere belanghebbenden kijken we op een andere manier naar het grootste vrijhandelsverdrag in de Europese geschiedenis. De toegang is gratis, wel is aanmelden verplicht. Meld je aan via de 'Koop Tickets'-knop.

Project Europa: In 2016 wordt Nederland voorzitter van de Europese Unie. In een vierdelige reeks onderzoeken De Balie en Appelbaum in samenwerking met De Groene Fractie in het Europees Parlement de belangrijkste thema’s die op dit moment spelen. Met op 3 september Fort Europa, op 2 november Een vuist tegen Poetin? en op 22 december Gidsland Nederland.

Redactie: Tim Wagemakers (De Balie), Jochem Salemink (Appelbaum).


Wat?
Amsterdam: Project Europa #2: Als één blok achter TTIP
Waar?
De Balie, Amsterdam
Wanneer?
11 oktober 2015 om 20:00

De Balie, Amsterdam