up send share facebook twitter linkedin

Amsterdam: Turkse-Koerdische bijeenkomst

16 december 2015 om 19:00

Amsterdam: Turkse-Koerdische bijeenkomst

Hierbij nodig ik jullie van harte uit om deel te nemen aan de derde Turks-Koerdische bijeenkomst op woensdag 16 december vanaf 19.00 uur bij Stichting Argan, Jan Tooropstraat 6a in Amsterdam. Op deze avond presenteren we het concept-werkdocument waar we met een kleinere groep de afgelopen tijd aan gewerkt hebben naar aanleiding van het geweld tussen de Turkse staat en de Koerdische PKK.

We zijn ervan bewust dat de tekst niet perfect is en daarom hebben we jullie nodig. We willen graag het debat aangaan met Turken, Koerden en alle andere geïnteresseerden.

Om een positieve verandering teweeg te brengen in de verhouding tussen Koerden en Turken is het belangrijk om problemen, hoe verschillend de meningen en visies ook zijn, open en bloot met elkaar te bespreken. We willen dus af van eenzijdige preken voor eigen parochie die de maatschappij polariseren, af van extremistische stemmen die het debat domineren en af van het discours waarbij gewone Turken en Koerden gedemoniseerd worden. In dit doel zien we de woorden van de in 2007 vermoorde Armeens-Turkse journalist Hrant Dink als richtinggevend: de volkeren van Turkije zijn gewond en hebben heling nodig. Alleen ‘de ander’ kan ons genezen van de collectief-maatschappelijke trauma’s waar we aan lijden.

Dit zal niet snel en makkelijk gaan. Al helemaal niet in een treurige context waar de trauma’s en doden zich blijven opstapelen, met als nieuw dieptepunt de dood van de Koerdische mensenrechtenadvocaat Tahir Elçi vorige week in een vuurgevecht tussen gewapende mannen en de politie.

Om positieve verandering te brengen is het, aan de andere kant, belangrijk om juist met een positief geluid te komen. Juist in deze tijden waar alle hoop op vrede lijkt te zijn vervlogen. We moeten niet vergeten dat Koerden en Turken niet zo lang geleden aan tafel problemen bespraken. We doelen hierbij op het vredesproces tussen de Turkse staat en de Koerdische PKK van 2013 tot 2015. Zulke initiatieven kunnen ook van onderop genomen worden, zoals wij dat doen. We moeten laten zien dat samenwerking plaatsvindt en op grotere schaal mogelijk is. We moeten een signaal van vrede afgeven, zodat leiders aan beide kanten dit kunnen oppikken. Het is tijd om Turkse en Koerdische verhalen met elkaar te integreren.

Martin Luther King zei het al: We must learn to live together as brothers or perish together as fools.

Hopelijk tot de 16de van december bij Stichting Argan, Met vriendelijke groet, Tayfun Balcik

p.s. wil je goed voorbereid komen, stuur me dan een berichtje via Facebook, dan stuur ik jou weer het werkdocument.

Meer info


Wat?
Amsterdam: Turkse-Koerdische bijeenkomst
Waar?
Stichting Argan, Jan Tooropstraat 6A, Amsterdam
Wanneer?
16 december 2015 om 19:00

Stichting Argan, Jan Tooropstraat 6A, Amsterdam