up send share facebook twitter linkedin

Profileer me dan, als je kan

24 januari 2016 om 20:00

Profileer me dan, als je kan

Over etnische profilering op individu en samenleving

De taak van de politie is de burger een veilig gevoel te geven. Maar geldt dat wel voor iedereen? Afgelopen zomer stierf Mitch Henriquez door politiegeweld. Zijn dood heeft een storm ontketend, van media-aandacht tot straatprotesten en activistische rapmuziek. Zoals rapper Insayno het zegt: “Mijn broeders worden in elkaar getrapt, maar wij moeten houden van ons vaderland?”

Uit onderzoek blijkt dat een groot deel van de Nederlanders zich niet beschermd, maar juist gediscrimineerd voelt door de politie. Waar etnische profilering voor velen een niet voelbaar probleem is, sluimeren de effecten ervan door in het individu en in de samenleving. Hoe voelt het om er verdacht uit te zien? Wat doet dit met je eigenwaarde en je identiteit? Met je maatschappelijke betrokkenheid? En hoe ervaart een politieagent het contact met etnische minderheden?

In dit programma neemt De Balie het persoonlijke verhaal als uitgangspunt. Er wordt er een brug geslagen tussen politie en burger, maar ook tussen ervaringsdeskundigen en gelukkige onervarenen. We bespreken de effecten die etnische profilering heeft op een generatie, met betrekking tot thema’s als identiteit, gender, en integratie. Aan de hand van twee concrete casussen, vanuit alternatieve vormen van politieke expressie op social media en in rapmuziek, diepen we de materie uit met ervaringsdeskundigen, experts en het publiek.

De avond staat in het teken van empowerment, verbinding en toenadering, want in de ontmoeting kunnen we ons bewust worden van de realiteit van de ander.

Met: Sinan Çankaya Dr. Sinan Çankaya promoveerde op een onderzoek naar het in- en uitsluitingsproces van Turks-, Marokkaans- en Surinaams-Nederlandse politieagenten (Universiteit Tilburg, 2011). In zijn onderzoek houdt hij zich bezig met thema’s als governance, policing, de multiculturele samenleving, racisme en in- en uitsluiting. Over etnisch profileren schreef hij in 2012 het boek De controle van marsmannetjes en ander schorriemorrie.

Gideon Everduim Gideon ‘Gikkels’ Everduim is rapper, muzikant, sociaal ondernemer en docent. Gikkels was mede-oprichter van de politieke partij ‘Bijlmerstyle’. Zijn werkzaamheden omtrent de kwestie van etnisch profileren hebben in belangrijke mate geholpen om het onderwerp op de politieke agenda te zetten. Zo heeft hij bijgedragen aan lezingen en debatten in samenwerking met o.a. Amnesty International, en heeft hij meegewerkt aan de documentaire ‘Zwart als Roet.’

Insayno Insayno (volledige naam: Darryl Danchelo) is rapper en activist. Hij heeft meer dan 10 freestyle MC battles op zijn naam staan, en won in 2013 de award ‘De Grote Prijs van Nederland’. Insayno heeft diverse mixtapes, EP’s en videoclips uitgebracht, en werkt momenteel aan zijn langverwachte debuutalbum ‘Dwaalspoor.’ De rapper zal het muzikale intermezzo van de avond verzorgen met zijn nummer ‘Geweldsmonopolie.’

Paul Gademan Projectleider 'Discriminatie en Diversiteit' binnen de politie-eenheid Amsterdam.

Moderator: Mirthe Frese


Wat?
Profileer me dan, als je kan
Waar?
De Balie, kleine gartmanplantsoen 10, amsterdam
Wanneer?
24 januari 2016 om 20:00

De Balie, kleine gartmanplantsoen 10, amsterdam