up send share facebook twitter linkedin

Ceylan en Leyla

Gepubliceerd op 8 januari 2013

Emancipatie van moslimvrouwen is al enige tijd een veel besproken onderwerp in Nederland. Hoewel moslima’s vaak worden afgeschilderd als ongeëmancipeerd, achtergestelde vrouwen, onderdrukt door man en religie, weten wij natuurlijk wel beter. Maar wat weten we dan eigenlijk? Hoe kunnen emancipatie en islam samen gaan? Wat houdt vrijheid voor hun in? Wie zijn ze? Ik besefte dat ik, ondanks mijn studie, zelf ook geen duidelijk beeld heb van deze vrouwen. In ieder geval weet ik niet hoe waarheidsgetrouw mijn beeld is, want hoe vaak praat je (hierover) met een moslima?

Voor een onderzoek voor mijn master hielden ik en een medestudent twee interviews over de emancipatie van moslima’s. We spraken met Ceylan Weber en Leyla Çakir, respectievelijk voormalig en huidig voorzitster van vrouwenvereniging Al Nisa. Ik betrapte me erop dat ik een beetje overrompeld was door de gesprekken; wat een vrouwen! Zo intelligent, energiek, interessant en inspirerend.

Wat verfrissend dat je het met iemand die altijd als de ander wordt gepresenteerd, zo eens kunt zijn. Dat je zo’n interessant gesprek kunt voeren dat je er daarna gelijk een blog over wilt schrijven. Ik raad het jullie allemaal aan: stel je open, zoek iets nieuws en laat je verassen! Uiteraard kan dat op allerlei vlakken, maar mocht je net als ik, moslima’s willen leren kennen dan is als kennismaking mijn aanrader het boek van Ceylan Weber: Moslima’s, emancipatie achter de dijken. En kijk vooral ook even naar dit filmpje.

Samenvatting Onderzoek: De huidige dubbele emancipatiemissie van moslimvrouwen, zowel ten opzichte van de Nederlandse maatschappij en moslimmannen, past binnen het kader van de feministische ontwikkeling in Nederland. De derde golf feminisme, die nu aan de gang is, behelst kritiek op de eerste twee golven maar maakt ook duidelijk dat emancipatie verschillend is voor individuen, dat de categorie ‘vrouw’ pluriform is en dat het verkeerd is vrouwen (een vorm van) emancipatie op te leggen. Al Nisa, een landelijke migrantenvrouwenorganisatie, past binnen het gedachtegoed van deze derde golf.