up send share facebook twitter linkedin

Graduation Day

Gepubliceerd op 4 juni 2013

Afgelopen twee dagen was het feest, of althans, dat dachten we. De langverwachte ‘graduation days’ braken aan. Nadat ze een jaar lang de Women School hebben gevolgd, veel hebben geleerd en nog meer hebben meegemaakt was de diploma uitreiking de kroon op al hun inspanningen.

Mooi uitgedost in Poso’s traditionele kleding kwamen de vrouwen bij elkaar. Het was een prachtig gezicht, zoveel kleuren en vooral ook zoveel glitters! We aten, discussieerden, zongen en dansten rond het vuur. Gisteravond was de bonte avond waarbij de vrouwen toneelstukjes opvoerden en andere ‘attracties’ ten tonele brachten, het was werkelijk hilarisch. Maar toen kwam ons het nieuws ter ore dat er in Poso Kota een terroristische actie was gepleegd, een man had zichzelf voor het politiebureau opgeblazen. Nog maar een paar uur nadat het gebeurd was gingen de foto’s van losse ledematen al de rondte op blackberry messenger en twitter. De vrouwen besloten om hun programma te onderbreken en een Peace Protest te houden. Ze wilden een tegengeluid laten horen en laten zien dat de vrouwen bij de Women School zich inzetten voor vrede.

Vanaf de oude markt liepen ze in een lange stoet naar het politiebureau in Tentena. Snel geïmproviseerd hadden ze op karton leuzen geschreven als “Poso women are peace agents” en “Let’s make peace in Poso”. Er waren ook twee megafoons mee dus konden de dames gelijk even laten zien wat ze geleerd hadden tijdens de lessen over ‘speaking skills’. Doordat we met zovelen waren en enigszins de weg blokkeerden eisten we veel aandacht op. Veel mensen bleven kijken of zongen de liedjes mee, zelfs de kinderen kwamen uit de schoolbanken gerend om te komen kijken.

Blij dat ze een positief geluid hebben laten horen en hebben laten zien dat Moslims,Christenen en Hindoes samen voor de vrede vechten lopen ze al zingend weer terug naar Lian’s nieuwe kantoor waar de feestelijkheden voor de graduation day nog even zullen voortduren. Vandaag krijgen ze hun certificaat uitgereikt. Wat is Lian trots op alle vrouwen en wat ben ik trots op haar!

Lees Hier verder voor andere verhalen uit Indonesië.