up send share facebook twitter linkedin

Hard, harder, hardst!

Gepubliceerd op 25 oktober 2013

Ik wilde geen bijdrage leveren aan de zwarte pieten-discussie, dus daarom doe ik dat ook lekker niet. Wel wilde ik graag mijn verbazing en ook verontrusting uitspreken over het hele gedoe. Hoe kan het dan dit onderwerp zoveel aandacht krijgt? Hoe komt het dat binnen no-time mensen de meest extreme meningen uitten, zowel voor als tegen zwarte piet, en waarom krijgt de pietitie zo snel 2 miljoen volgers?

Eerst even een zijspoortje: Afgelopen periode ben ik bezig geweest met mijn scriptie over het conflict tussen Moslims en Christenen in het Indonesische plaatsje Poso. Zij leefden lange tijd zonder al te veel problemen naast elkaar maar een relletjes tussen jongeren liep volledig uit de hand toen er allerlei politieke en sociale belangen in spel kwamen, religieuze achterbannen werden opgeroepen en mensen als twee kampen tegenover elkaar kwamen te staan met als gevolg duizenden doden, vluchtelingen en vernielde huizen. Ik schets de situatie hier enigszins vereenvoudigd, maar wil duidelijk maken dat ik me erover verbaasde dat mensen in zo’n rap tempo elkaars vijanden kunnen worden.

Nu wil ik de zwarte pieten-discussie niet direct vergelijken met de gebeurtenissen in Poso, maar ik merk dat ik dat toch steeds doe. Het lijkt er hier namelijk ook op dat je niet geen mening kan hebben, je wordt bijna gedwongen een kamp te kiezen. Mensen lijken steeds minder oog te hebben voor nuances, en de meest extreme uitspraken vliegen me op facebook om de oren. Zo ontstaan oorlogen. Ja kun je lachen, maar toch vind ik het schokkend om te zien hoe hard mensen kunnen zijn en hoe ze zich kunnen vastbijten in hun ‘waarheid’.

Mensen worden beledigd, anderen worden uitgemaakt voor racisten, terwijl sommige dan weer reageren met dat ze dat dan ook zelf zijn etc. Allemaal reacties uit een heet hoofd en een koud hart.

Op de vragen die ik in de eerste alinea stel antwoord ik met ontreddering. Ik kan me niet voorstellen dat men niet iets belangrijkers te doen heeft. Er zijn daarnaast zoveel sites die ik die 2 miljoen likes veel meer gun. Ik snap niet waarom mensen niet wat aardiger voor elkaar zijn.