up send share facebook twitter linkedin

Internationale Dag van de Vluchteling

Gepubliceerd op 20 juni 2014

Mensen vluchten niet zomaar, ze zoeken een veilige haven en sommigen, een heel klein gedeelte van de grote stroom vluchtelingen, doen dat in Nederland. Het valt me vaak op dat er veel misverstanden en misvattingen bestaan over de situatie van vluchtelingen in ons land, dat mensen (politici) maar wat roepen en hier en daar met cijfers strooien. Hoeveel vluchtelingen zijn er wereldwijd? Hoeveel vluchtelingen hebben er in 2013 in Nederland asiel aangevraagd? Wie is nou precies een vluchtelingen, waar komen ze vandaan, en wat mogen, kunnen en moeten ze hier in Nederland? Hier enkele weetjes op een rijtje:

Hoeveel vluchtelingen zijn er wereldwijd? Uit cijfers van het UNHCR, de VN-vluchtelingenorganisatie, blijkt dat er eind 2012 wereldwijd net iets meer dan 10,5 miljoen vluchtelingen zijn. Daarbij zijn er in totaal ook nog eens bijna een miljoen asielzoekers. Vaak denken mensen dat dit er véél meer zijn, wat komt doordat er ook heel veel binnenlandse vluchtelingen zijn, en mensen die op de vlucht zijn maar niet officieel de vluchtelingenstatus hebben verkregen. Sommige berekeningen komen dan ook op een veel groter getal uit.

Hoeveel mensen vroegen in 2013 in Nederland asiel aan? 14.399 eerste aanvragen. Als de aanvraag wordt afgewezen kunnen ze het nog eens proberen. In 2013 werd dit 2.790 keer gedaan. Dit bracht het totaal van asielaanvragen in Nederland op 17.189. Dit is een kleine stijging ten opzichte van 2012, wat deels is toe te schrijven aan de komst van veel Syriërs die in Nederland bescherming zoeken.

Waar komen de meeste vluchtelingen vandaan? Uit cijfers tot en met 2012 blijkt dat de meeste vluchtelingen uit Afghanistan (2.585.600) komen, gevolgd door Somalië (1.136.100). In 2013 kwam in Nederland de grootste groep asielzoekers uit Syrië en Somalië.

Wat is het verschil tussen een asielzoeker en een vluchteling? Slechts weinigen weten dit onderscheid helder uit te leggen. Vaak duiden mensen het in de motivatie van mensen die vluchten; economische of politieke vluchtelingen. Verwarring ontstaat ook doordat veel organisaties er hun eigen terminologie op na houden. Officieel is een asielzoeker iemand die in een ander land asiel wil aanvragen of heeft aangevraagd. Een vluchteling is iemand die asiel heeft verkregen omdat is aangetoond dat hij/zij gegronde redenen heeft om te vluchten.

Vluchtelingen in Nederland In Nederland wonen tussen de 200.000 en 250.000 erkende vluchtelingen. De meesten van hen hebben inmiddels de Nederlandse nationaliteit. De meeste vluchtelingen komen uit Irak, Afghanistan, Iran, Somalië en voormalig Joegoslavië.

Wat vluchtelingen in Nederland mogen, kunnen en moeten: Nadat ze hun status als vluchteling hebben gekregen moeten er een hoop dingen gebeuren; een huis vinden, uitkering aanvragen, inburgeren etc. Vluchtelingen krijgen eenmalig een huis aangeboden waar ze kunnen gaan wonen. Ze mogen wel weigeren maar dan moeten ze zelf iets vinden en dat is met de huidige wachtlijsten voor sociale woningen niet echt een optie. Vluchtelingen moeten inburgeren. Sinds 2013 moeten ze dit zelf betalen, maar gelukkig kunnen ze hiervoor een lening krijgen. Hopelijk vinden ze daarna snel werk want ze beginnen hun leven in Nederland dus gelijk met een flinke schuld. Wil je weten hoe zo’n inburgering eruit ziet? Maak zelf een inburgeringsexamen op de website van de Rijksoverheid.

Meer weten? Lees op de site van VluchtelingenWerk nog meer informatie. Een beeld krijgen van uitgeprocedeerde vluchtelingen in Nederland? Kijk dan op de Facebookpagina van de ‘Wij Zijn Hier’ groep.