up send share facebook twitter linkedin

Iran moet dood van gedetineerde blogger onmiddellijk onderzoeken

Gepubliceerd op 9 november 2012

Beheshti werd op 30 oktober in zijn huis in Robat Karim (ten zuidwesten van Teheran) gearresteerd, hoogst waarschijnlijk door de Iraanse Cyberpolitie.

Op 6 november kregen zijn familieleden bericht dat zij zijn lichaam konden komen ophalen in de Kahrizak-gevangenis in Teheran. De volgende dag werd hij begraven. Het precieze tijdstip en de oorzaak van zijn overlijden zijn onbekend, maar voorafgaand aan zijn overlijden zou Behesthi een klacht bij gevangenisautoriteiten hebben ingediend waarin hij aangaf te zijn geslagen. Dat heeft vermoedens dat zijn overlijden te wijten is aan marteling in gevangenschap versterkt.

Door marteling gedood 'De angst dat Sattar Behesthi door marteling in een Iraanse gevangenis om het leven is gekomen is heel terecht, zeker als blijkt dat hij een klacht over marteling heeft ingediend. Iran heeft een slechte reputatie op het gebied van overlijdens tijdens gevangenschap.' zei Ann Harrison, Amnesty International’s Deputy Middle East and North Africa Programme Director.

De Iraanse autoriteiten moeten onmiddellijk een onafhankelijk onderzoek starten naar zijn overlijden, zegt Amnesty International, en uitzoeken of marteling daarbij een rol speelde. Verantwoordelijken moeten eerlijk berecht worden en zonder gebruik te maken van de doodstraf.

Behesti, die niet heel bekend was onder Iraanse bloggers, beheerde een website onder de naam 'My Life for My Iran', waarop hij kritiek uitoefende op de Iraanse regering.

De dag voor zijn arrestatie vertelde hij dat hij bedreigd werd vanwege zijn blogs:

'Ze stuurden me de volgende boodschap: 'Vertel je moeder dat ze binnenkort zwarte kleding zal dragen omdat jij je grote mond niet houdt.'

Klacht Behesthi werd eerst in de gevangenis van Kahrizak vastgehouden voordat hij naar de Evin-gevangenis in Teheran werd overgebracht. Daar diende hij een klacht in tegen zijn ondervragers. In de klacht, die openbaar gemaakt is, zei de blogger dat hij zonder arrestatiebevel werd meegenomen en dat zijn ondervragers hem hadden gemarteld. Ze zouden hem aan een tafel hebben vastgebonden en op het hoofd hebben geslagen, hoewel niet duidelijk is waar de martelingen plaatsvonden.

Media berichtten dat Behesthi in de Evin gevangenis verwondingen had die er op wezen dat hij aan zijn polsen aan het plafond was opgehangen, en dat hij enige tijd in de gevangeniskliniek had doorgebracht voordat hij op 1 november naar een onbekende locatie werd overgebracht.

Volgens familieleden was Beheshti voor zijn arrestatie en detentie nog helemaal gezond.