up send share facebook twitter linkedin

Jongeren over positief radicalisme

Gepubliceerd op 14 april 2017

Soms beleef je dingen, zeggen mensen iets, of er gebeurt wat waardoor je ineens het mooie van de mensheid ziet en je oprecht geraakt bent. Gistermiddag in Amsterdam nieuw west was zo’n moment, de uitreiking van de El Hizjra prijs.

Scholieren hadden een workshop radicaal schrijven gevolgd en op deze middag droegen de genomineerden hun werk voor. Ik was onder de indruk van het talent, de authenticiteit, openheid en het reflectievermogen van de leerlingen. Heel openhartig schreven ze over onderwerpen die hen na aan het hart lagen, over henzelf of onze maatschappij. Voor de prijsuitreiking was er een paneldiscussie, waar ik ook aan deel nam, over wat radicaal zijn betekent. Houssein vertelde over zijn dochter en vrouw die radicaliseerden en naar Syrië afreisden. Een heftig verhaal van iemand die achterblijft met 1000 vragen. Dat radicaal zijn ook iets positiefs kan betekenen bewees Mariam, mede oprichter en presentator van de Dipsaus podcast, een platform van en voor vrouwen van kleur.

Ik was zo onder de indruk van de vele verhalen en gedichten dat ik bijna niet meer wist wat ik zelf moest gaat vertellen. Gelukkig vroeg Abdelkader Benali, de moderator, mij over mijn vredesactivisme en het werk van The Hague Peace Projects. Waarom ik radicaal ben? Omdat ik erg idealistisch ben en niet anders kan dan me inzetten voor een betere, eerlijke en groenere samenleving. Sommige mensen vinden radicaal.

Wat radicaal-zijn betekent, hangt in sterke mate af van wat normaal is. Maar wie bepaalt dat? En in hoeverre is er ruimte voor een alternatief verhaal? In een tijd dat zelfs de premier in de krant schijft dat je normaal moet doen en anders maar weg kan gaan is die speelruimte wel heel klein. Ik denk dat het heel belangrijk is deze ruimte (weer) op te eisen want er moet plek zijn voor iedereen om zichzelf te zijn, waar we over onze verschillen kunnen praten. Op deze middag heb ik bij de jongeren gezien dat ze dit deden; ze namen hun plek in, deelden intieme wensen en dromen, voor henzelf en hun omgeving. Mooi om te zien!

In het afsluitende woord werd het publiek nog één belangrijke boodschap meegegeven: “Wees radicaal in liefde, niet in haat. Wees constructief voor jezelf en de ander. Als je merkt dat je alleen maar boos bent, doe dan een stapje terug. Denk vanuit je hoofd en handel vanuit je hart.”