up send share facebook twitter linkedin

Opening Keynotes bij de Voice of the Youth conference

Gepubliceerd op 28 december 2013

Op zaterdag 14 december gingen om tien uur de deuren van CREA open voor de bezoekers van onze Voice of the Youth Conference. De sprekers tijdens de opening gaven een goede kickoff voor de rest van de dag. Er spraken drie succesvolle jonge mensen over hun ervaringen, hun acties en hun plannen om zich in te zetten voor een betere wereld; Ralien Bekkers, Savannah Koolen en Eline Peters. Hun speeches hadden precies het effect dat wij beoogd hadden: ze lieten zien dat het zin heeft om je hard te maken voor je idealen, ze inspireerden om ook actief te worden en wezen erop dat het belangrijk is dat jonge mensen dit doen.

Ralien Bekkers sprak onder meer over haar ervaringen als Jongerenvertegenwoordiger Duurzame Ontwikkeling bij de Nationale Jeugdraad. Al bijna twee jaar reist zij de wereld over, wordt ze uitgenodigd voor klimaatonderhandelingen van de VN, hopt van conferentie naar conferentie, en heeft regelmatig contact met Nederlandse politici om te praten over en te lobbyen voor duurzaamheid.

Tijdens haar speech vertelde ze onder andere over een klimaattop waar ze aanwezig was. Hier had ze in de wandelgangen zoveel mogelijk mensen aangesproken om te laten weten hoe belangrijk het is om een akkoord te krijgen en afspraken te maken over hoe we beter met de wereld om kunnen gaan. Van de bevlogenheid en de energie van haar en haar jonge collega’s kon ze weinig terugvinden bij de onderhandelaars. ‘Die grijze mannetjes zitten daar allemaal met hun eigen agenda’s en lijken er weinig om te geven of er ook daadwerkelijk afspraken worden gemaakt’ zegt Ralien. Deze bevinding maakte haar nog meer duidelijk hoe belangrijk het is dat jonge mensen zich uitspreken over hun toekomst en daarin gehoord worden. Vaak genoeg worden beslissingen die ónze toekomst bepalen genomen door mensen die daar soms niets meer mee te maken hebben. Bijvoorbeeld doordat ze de consequenties zelf niet hoeven ondergaan.

De klimaatveranderingen zijn hier een goed voorbeeld van, maar denk ook bijvoorbeeld aan de bezuinigen op onderwijs. Parlementariërs kunnen wel discussiëren over wat een reële tijdspanne is om je studie te volbrengen, maar eigenlijk zouden wij dat moeten doen. Wij weten welke problemen en moeilijkheden je bij het studeren tegenkomt, wij weten wat er moet gebeuren om onderwijs te verbeteren. Het is van belang hierover na te denken, je uit te spreken en je krachten te bundelen om te zorgen voor een positieve ontwikkeling.

Aan de andere kant is het ook belangrijk om serieus genomen te worden, dat men iets doet met meningen van jongeren. Lieke Smit, voorzitter van Rood, de jongerenorganisatie van de SP, vertelde me dat haar in universiteiten de deur werd gewezen wanneer ze politieke flyers uit wilde delen. Dat lijkt me toch best waanzinnig. Bij mij op de universiteit flyeren ze met van alles en nog wat, maar als de boodschap politiek gekleurd is kan het opeens niet. Dit voorbeeld, maar ook wat Ralien Bekkers ons vertelde over het maar achter ministers aanhollen in de hoop dat ze even naar haar wilden luisteren, zijn typisch dingen waaruit blijkt dat er nog een harde strijd geleverd moet worden, willen jongeren iets in de besluitvorming in te brengen hebben. Oudere generaties hebben wellicht meer kennis en ervaring maar zo hebben jongeren ook hun bijdrage; fris enthousiasme, idealen, ambitie en doorzettingsvermogen.

De sprekers waren bewonderenswaardige voorbeelden. Pas 21 en nu al een waanzinnig cv, ondanks ontmoedigingen toch doorgezet om vluchtelingen te helpen, of vanuit een ideeën voor een beter Amsterdam zelf een politieke partij opgezet. Dit is niet voor iedereen weggelegd dan wel gewenst, maar toch zou het gaaf zijn als jongeren zich eerder beseffen wat voor invloed zij kunnen uitoefenen en hoe belangrijk het is hun kwaliteiten daarvoor in te zetten. Hoeveel studenten zijn er niet die met oogkleppen op hun diploma halen en dan pas om zich heen gaan kijken? Natuurlijk ben je jong en is het belangrijk om daarvan te genieten, loop je niet gelijk warm voor een politieke carrière, of vind je studiepunten halen al wel tijdrovend genoeg. Er zijn echter ook andere manieren om bij te dragen aan een socialere en duurzamere wereld. Zoals we bijvoorbeeld bij de pitch-contest aan het eind van de conferentie hebben gezien zijn er talrijke leuke en succesvolle projecten en initiatieven opgezet door jongeren. Voorbeelden hiervan zijn Taste before you Waste, Fossil Free, Professional Rebel, OFoundation, Serve the City en ga zo maar door.