up send share facebook twitter linkedin

Project Sophia

Gepubliceerd op 8 mei 2013

Nadat Lian in 2002 onderzoek had gedaan naar het Poso conflict en daarvoor meer dan een jaar in een vluchtelingenkamp heeft gewoond om vrouwen kinderen te interviewen bedacht ze dat ze iets wilde beteken voor deze mensen. Vrouwen en kinderen zijn volgens Lian de krachtigste en tegelijkertijd de minst benutte bron om religieuze tolerantie en vrede te bewerkstelligen.

Om een ruimte te creëren waar kinderen kunnen praten over hun ideeën en gevoelens heeft Lian Project Sophia opgezet. Hiervoor heeft ze in haar huis een bibliotheek ingericht waar dagelijks een horde kinderen op af komen. Daarnaast is er een mobiele bibliotheek die rondrijdt in 17 omliggende dorpjes waar ze overal 1 keer per week komen. In elk dorp wordt ook aan enkele kinderen geleerd om zelf een bibliotheek op te zetten en te beheren.

Het idee is dat kinderen met verschillende religieuze, etnische en culturele achtergronden samen kunnen komen en elkaar leren kennen. Over elk boek dat ze lezen moeten ze een tekening maken of een stukje schrijven wat ze na afloop met elkaar bespreken. Vanwege een gebrek aan boekwinkels en bibliotheken in de omgeving , is dit een unieke kans voor de kinderen om samen te leren en plezier te hebben. Ik heb dan ook nog nooit zoveel kinderen bij elkaar gezien die hier vrijwillig de hele middag komen leren!

Veel van de boeken zijn Engels omdat ze gedoneerd zijn door buitenlandse organisaties. Lian is daarom op zoek naar wat financiële support om dan wel een docent Engels te kunnen aanstellen, dan wel Indonesische boeken te kunnen aanschaffen. Uw steun blijft dus nodig! In de balk hiernaast is te zien hoe u dat kunt doen. Lees hier meer over het project.