up send share facebook twitter linkedin

On Western Terrorism


Lisannes Blog
Boektitel
On Western Terrorism
Auteur(s)
Noam Chomsky, Andre Vltchek
Taal
Engels
Beoordeling
Tags
Recenciedatum
7 januari 2015
On Western Terrorism

Dit boek schetst een heel simpele versie van de wereldproblematiek waarbij de lezer overtuigd wordt dat het Westen, met name Amerika maar ook Europa een veel grotere rol speelt, of eigenlijk de grootste rol speelt bij het kwaad dat geschiet op onze aardbol. Een interessant uitgangspunt maar helaas erg slecht beargumenteerd waardoor je er als lezer weinig mee kunt.

Wat de westerling wordt verweten is dat het de propaganda voor lief neemt, onterecht denk vrij te zijn, gelooft in onafhankelijke nieuwsbronnen zoals onze nieuwsmedia maar ook het internet. Tegelijkertijd geven de twee auteurs van dit boek geen enkele bron voor hun argumenten want het nogal moeilijk maakt om het aan te nemen. Veelal blijft het bij loze kreten als "ja Rusland was slecht, maar de verenigde Staten ook!" Met dit soort argumenten klinkt dit net zo goed als propaganda, want de enige reden dat het aannemelijk is wat gezegd wordt is de reputatie van Chomsky als wetenschapper, maar juist van hem zou je beter verwachten. Bovendien kun je als lezer niets met deze argumenten, want als je ze gebruikt in een discussie wordt er gelijk de vloer met je aangeveegd. Om hun punten geloofwaardig te maken hebben we feiten en bronnen nodig.

Over Nederland stond er in het boek geschreven dat de rol van collaborateurs wordt doodgezwegen. Chomsky was een keer in het verzetsmuseum waar hij door een vriend een geheime collectie kreeg te zien met gegevens over mensen die heulden met de Duitsers. Volgens mij is het nogal gemeengoed dat dit speelde in Nederland en is 'de Aanslag' van Harry Mulisch een veel gelezen boek, naast alle andere info en teksten over NSB'ers. Kortom, met dit soort bewijslast over dat wij worden misleid en onze rol in de Tweede Wereld Oorlog nogal rooskleurig inzien raak ik niet overtuigd.

De stijl van het boek is ook erg simpel en leest niet erg prettig. Het is een uitgeschreven gesprek tussen Noam Chomsky en Andre Vltchek, maar springt dus ook makkelijk van de hak op de tak.

Ik voel mezelf erg ongemakkelijk over de rol van het Westen in de wereldproblematiek, dus was zeer geïnteresseerd in aan analyse van Chomsky, maar dit komt niet goed genoeg uit de verf.

Om toch een beetje positief af te sluiten hier nog wat interessante quotes:

'Even in the case of the Holocaust, the Roma were treated pretty much the way the Jews were. But that's not really mentioned either'. p.5.